Ta hänsyn till djuren under fisketuren

Att vara ute och ro är en lisa för själen, åtminstone för dig som sitter i roddbåten. Men tar du tillräckligt med hänsyn när du är ute och kajkar på sjön? Låt djurlivet runt omkring dig njuta lika mycket av din närvaro som du gör av deras.

Tänk på hur du beter dig när du är ute och ror.  Det är nämligen mysigt att sitta i en roddbåt och fiska men stör inte häckande fåglar och smådjur i omnejden. Det kan störa både äggläggning och ro hos olika arter. Det finns helt enkelt vissa saker du bör undvika.

Största möjliga tyssstnad!

Skrik aldrig på sjön. Det hörs mycket väl och väcker inte bara grannar i omnejden på land. Det stör även åtskilliga fågelarter som blir fullkomligt livrädda när det hör skrik och stoj. Du kan faktiskt skrämma slag på fåglar och deras ungar bara genom att höja rösten. Även harar och rådjur undrar vad som står på när du vrålar på vattnet.

När det gäller oljud på sjön ska du även undvika att spela musik. Ha med dig ett par hörlurar och lyssna på den volym du vill, men låt andra djur och människor slippa höra.

Skräpa inte ner

Ännu en guldregel när du både är ute i naturen på land, och när du sitter och guppar i en roddbåt på vattnet. Skräpa aldrig ner! Havet tar emot ca 8 ton plast och farliga saker varje år och de hamnar i magen på och runt omkring fiskar som dör eller missbildas. Ta istället med dig en påse där du slänger burkar, godispapper och matförpackningar som du eventuellt har med dig på sjön som matsäck. Om du skräpar ner kan du till och med få böter och andra människor på sjön som ser dig kanske stannar upp och skäller ut dig ordentligt!

Visa respekt och sjövett!