Den som trodde att det bara var ut och vandra i skogen utan tanken på fästingar får tänka om. Fästingsäsongen är långt ifrån över och en del forskare spår att vi kommer få se året runt-fästingar som en följd av det varmare klimatet. Fästingarna sprider sig både inåt landet och längre norrut, och TBE är en sjukdom som alla borde vaccinera sig mot.
TBE, fästingburen encefalit eller hjärninflammation, är en sjukdom som sprider sig med fästingarnas utbredning över landet. Svår att bota – men går att vaccinera sig mot, och därför går nu allt fler läkare ut med rekommendationen att vaccinera sig. För om man lyssnar till vad många experter säger, så kan året runt-fästingar bli verklighet när klimatet blir varmare.
Fästingar i varmare klimat
Sommarens mygg och fästingar påverkas definitivt av klimatförändringarna. Att fästingarna får större fäste har man bland annat kunnat se på antalet inrapporterade fall av TBE, som ökar i landet. Även om en del menar att avsaknaden av snö kan göra att det blir för torrt för fästingarna att frodas på vintern, så menar många att blöta och varma vintrar däremot är ett drömklimat för dessa små spindeldjur. Inte nog med att klimatet lockat fram fästingarna även under sensommaren, hösten och kanske vintern – det varmare klimatet har gjort att allt fler aggressiva fästingsorter har börjat vandra uppåt från Afrika.
Även om det går att klä sig för att skydda sig någorlunda så räcker det inte. Att ha strumporna instoppade i byxorna, gå med långärmat och gärna med svarta kläder kan hjälpa till viss del, men få kommer undan helt och hållet med det. Dessutom räcker det bara med att bli biten av en fästing för att drabbas av TBE (om fästingen bär på smittan), medan Borrelia är den sjukdom som man först kan få när fästingen suttit ett tag – ungefär ett dygn.
För att skydda sig mot fästingar kan man:
- Vaccinera sig mot TBE
- Bära långärmat
- Använda olika typer av essenser som fästingar inte tycker om (finns på apoteket)
Det bästa är att vaccinera sig för att på så sätt undvika denna sjukdom som kan ge kroniska besvär om det vill sig illa.