Olika typer av friluftslivsaktiviteter blir allt populärare, och något som fler börjar roa sig med är att ge sig ut på fågelskådning – speciellt bland kvinnor.
Om man ska ge sig ut i skogen finns det en hel del saker att tänka på rent praktiskt, både när det gäller att respektera de regleringar som finns rörande Allemansrätten och när det kommer till vilken typ av fritidsutrustning som behövs för att klara av en dag i naturen. Just när det kommer till sporter såsom fågelskådning, så är det dock mer än så man ska tänka på. För att kunna se de fåglar man nu är ute efter att titta på så krävs ett stort mått av tålamod, och att man orkar ligga eller sitta still längre perioder med sin kikare – vilket även det ställer en hel del krav på att man packat med sig rätt sorts utrustning. Men om man är en van fågelskådare är detta nog något man har koll på redan, och är man nybörjare kommer man garanterat ha koll efter första gången man skådat fåglar en heldag om man inte haft rätt utrustning då. Och just intresset för fågelskådning är starkt uppåtgående och nu ser vi allt fler kvinnor bland fågelskådarna.
Kikare, stövlar och digitala verktyg
Det finns massvis av utrustning att ta med sig när man ska fågelskåda och just fågelskådning är något som trendat bland kvinnor. Till SVT säger Gigi Sahlstrand, som grundat det kvinnliga fågelskådarnätverket Rapphönan, att fågelskådningen blivit en social hobby och i hennes nätverk finns nu närmare 2 000 kvinnliga följare. Och det är inte dåligt! Ser man tillbaka några år kan man se hur det bara var 1 procent kvinnliga fågelskådare år 1970, och idag är det över 40 procent bara i Stockholmstrakten. Så hur kommer detta sig? En förklaring kan vara den digitala utveckling och de digitala verktyg som fågelskådarna nu har tillgång till tack vare sociala medier. Nu mera är det inte bara kikare och en klassisk kamera som man tar med sig, nu är det telefoner och surfplattor som packas med och använts flitigt – vilket alltså kan ha bidragit till att allt fler får upp ögonen för denna sorts hobby.